Як падрыхтаваць велікодны стол?

Як падрыхтаваць велікодны стол?

Як падрыхтаваць велікодны стол?

Дзеля лепшай падрыхтоўкі да велікодных святаў заахвочваем прысвяціць больш часу на асабістую малітву, пастарацца завяршыць самыя працаёмкія хатнія справы ўжо на пачатку тыдня і паклапаціцца пра велікодныя пачастункі. Для благаслаўлення ў кошыку, як традыцыйна рабілі нашы дзяды, можна пакласці: пасхальны баранак, яйкі, хлеб, соль, велікодную здобу, вяндліну, хрэн, сыр і інш.

Але што найважнейшае за пасхальным сталом? Асноўнымі хрысціянскімі атрыбутамі на велікодным стале з’яўляюцца Пасхальны Баранак і свечка. Яны неабходныя, каб вернікі, частуючыся, не забывалі аб найважнейшым пасланні гэтага свята.

Як падрыхтаваць пасхальным стол?

  1. Стол засцілаем белым абрусам.
  2. На стале знаходзіцца свечка – святло Хрыста.
  3. Пасхальны Баранак – сімвал уваскрослага Хрыста. Габрэі на Пасху ахвяроўвалі баранка, які ўзгадваў пра лёсавызначальную падзею ў іх гісторыі: калі яны знаходзіліся ў няволі ў Егіпце, Бог пачуў іх просьбы аб вызваленні і не даў ім загінуць. Бог загадаў ізраільцянам акрапіць свае дзверы крывёю ахвярнага баранка. Жыхары пазначаных дамоў ацалелі, у неакропленыя ж завітала Божая знішчальная моц, якая напужала фараона і змусіла дараваць габрэям свабоду. Ахвярны баранак з’яўляецца прадказаннем ахвяры Езуса Хрыста, які, праліўшы сваю кроў на крыжы, вызваліў кожнага чалавека з няволі граху і захаваў ад вечнай смерці.
  4. Яйка – сімвал новага жыцця, знак перамогі Хрыста над смерцю.
  5. Хлеб – Божы дар, Хлеб у Эўхарыстыі – Цела Хрыста.
  6. Соль – захаванне ад сапсавання, “Вы – соль зямлі” – кажа Хрыстус.
  7. Вяндліна – сімвал дабрабыту і заможнасці сям’і; іншыя стравы – паводле густу і сямейнай традыцыі.